Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

AUDREY WHEELER

Let It Be Me

(US Funky Town Grooves CD, 2011)
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1987, US Capitol)
Buy this album from our CD Shop

1) Irresistible 2) Love On The Inside 3) Forget About Her 4) Somewhere In Your Life 5) Time For Passion 6) I Miss You, Love 7) Don't Lose Your Touch 8) Let It Be Me
Bonus tracks:
9) Irresistible - Extended Version 10) Forget About Her - Club Mix 11) Irresistible - The UK Remix

Audrey Wheeler tunnetaan tänään myös nimellä Audrey Wheeler Downing, eli hän on rouva Will Downing, ja uskokaa tai älkää, niin Funky Town Grooves on houkutellut tämän Audreyn debyyttialbumin uusintajulkaisun liner notes -kirjoittajaksi itse Will Downingin!

Soul-piireissä tuli 80-luvulla vitsiksi se, miten naisvokalistit avioituivat soul-laulajien tai -tuottajien kanssa, ja teräväkielisen britti-kriitikon Chris Wellsin mukaan yleensä lähinnä ulkonäköansioin. Wellsin heittohan oli aikanaan Pebbles-nimisestä typykästä, jonka Babyface nappasi vaimokseen, että kun Babyface ensi kertaa kuuli Pebblesin laulavan, hänen on täytynyt tokaista "cor, what a voice! I gotta marry her whatever she looks like!".

No, tietysti Will Downingin ja Audrey Wheelerin kohtaamisesta voitaisiin vihjailla samaa, sillä Audrey nyt sattui olemaan myös Miss Black Universe -kauneuskilpailun finalisti ja jonkin pienemmän missikisan voittajakin, sen lisäksi että oli tunnettu taustalaulaja. Mutta tässä tapauksessa voidaan kyllä todeta, että Audreylla oli kyllä aika paljon muutakin kuin pelkkiä ulkonäköpisteitä, sillä hän käyttää kirkasta sopraanoaan hyvin ärhäkästi ja on osoittautunut todella erinomaiseksi soul-vokalistiksi.

Eri asia tietysti on, kuinka moni asiaa kuuli vielä 80-luvun puolivälissä, jolloin Audrey oli Will Downingin tapaan ahkera taustalaulaja, ja näissä piireissä Will kertookin tavanneensa tulevan vaimonsa. Audreyn ääntä soolona oli kuultu mm. Unlimited Touch-yhtyeen Prelude-sinkulla Searching to Find One (1981), sekä Jeff Lorberin sinkun Step by Step pirteänä päävokalistina vuonna 1985. Vuonna 1991 soul-diggarit viimeistään noteerasivat Audrey Wheelerin vahvana naisvokalistina, kun hän duetoi Omar Chandlerin kanssa erinomaisen version kappaleesta This Must Be Heaven. Kahden sooloalbumin jälkeen Audreyn ääntä on tuonut esille viime vuosina James Day omilla julkaisuillaan, joissa on käyttänyt Audreyta yhtenä naissolistina mm. Mikelyn Roderickin ohella.

Sooloalbumeita Audreylle ei kuitenkaan ole siis kertynyt kahta enempää, ja näistä ensimmäinen, vuoden 1987 Capitol-äänite on nyt siis julkaistu uudelleen Funky Town Grooves -merkillä. Painos lienee ollut vain joitakin satoja kappaleita, sillä parissa kuukaudessa levy myytiin loppuun, viimeisiä kopioita viedään Soul Towninkin varastosta nyt.

Albumin taustahahmoina olivat Preston Glass ja Starpoint-yhtyeen takaa tuttu Lionel Job, jolloin sovituksellisesti oltiin turvallisilla ajanmukaisilla syntetisaattori/rumpukone-linjoilla. Mausteena on sentään pari kolme mehevää fonisooloa (Craig Thomas), mutta noin yleisesti ottaen taustat olivat ilmeetöntä syntetisaattori- pohjaista menoa.

Balladit ovat tietysti Audreyn valtti, sillä niillä hän pääsi näyttämään todellista osaamistaan laulajana. Sielukkaimman tulkinnan levyllä Audrey pääseekin esittämään laulaessaan soul-versiota vanhasta pop-laulusta Let It Be Me, joka voitaisiin tietysti ymmärtää myös laulajan viestiksi tuottajilleen... Kappale on ranskalaista alkuperää, mutta tunnetaan soul-piireissä hyvin jo vuodelta 1964 Jerry Butlerin ja Betty Everettin esittämänä.

Singleksi poimittiin kuitenkin melko rutiinimainen Preston Glass/Lionel Job-menopala Irresistible, jossa on bassosyntetisaattorin voimalla jylläävä tausta, jota maustetaan mehukkaalla tenorisaksofonisoololla. Melodia on aivan kohtuullinen, ja Audrey kieputtelee sitä antaumuksella, mutta ei tämä koskaan noussut listoille asti.

Moderni beat-pohjainen mid-tempo-balladi Love on the Inside on sekin terävästi tulkittu ja fonin värittämä, albumin ehdotonta parhaimmistoa. Toisena sinkkuna kokeiltiin jälleen klubiraitaa nimeltä Forget about Her, joka on keskitempoisena etenevä ja kertosäkeeseen satsaava syntetisaattori-mäiske, joka jäi sekin radiosoitossa vähäiselle huomiolle eikä noussut listoille sen enempää kuin koko albumikaan.

Möreä-ääninen bassolaulaja Larry Graham (paremmin basistina ja Graham Central Stationin vetäjänä tunnettu) vierailee Audreyn duettoparina fonin tukemalla balladilla I Miss You, Love. Grahamin tulkinnat menivät aina parodian rajoille, vaikka varmaankin ihan tosissaan Larry näitä sokerisia rakkauslaulujaan luritti. Mieshän leipoi isoja hittejä aikanaan balladeillaankin 1980-luvun alussa (One in a Million You, Just Be My Lady), mutta onneksi mies pitäytyi funkissa äskettäisellä Suomen vierailullaan!

Somewhere in Your Life on Whitney Houston -linjainen pop-soul-balladi, ja kuvastaa mihin suuntaan Capitol pyrki suojattiaan ohjaamaan, ja vaikka Audreyssa olisikin ollut aineksia uudeksi Whitney-mäiseksi supertähdeksi sekä ulkoisten että vokalisti-ominaisuuksiensa puolesta, Audrey jäi soolourallaan - ainakin toistaiseksi - pienten soul-piirien suosikiksi.

En noteerannut albumia aikanaan enkä vieläkään viittä-kuutta arviopistettä korkeammaksi asteikolla yhdestä kymmeneen, mutta kyllähän tämäkin listoilla flopannut albumi kuvasti sitä potentiaalia ja raakaa timanttia, joka Capitolilla oli käsissään mutta ei osannut jalostaa. Yhtiön kärsivällisyys loppui myös tähän yhteen albumiin, ja Audreyn kakkosalbumi julkaistiin vuonna 1991 Nile Rodgersin labelilla Ear Candy. -IT

YouTube pick from Audrey Wheeler's debut set:Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page